Välkommen på en spännande och berörande resa!

Stress, ångest och ensamhet. Eva Berlander möter docent Dan Hasson

 

 Stress, ångest och ensamhet

Människor tänker vanligtvis på stress och ångest som någonting negativt, men även om stress och ångest kan nå ohälsosamma nivåer har dessa känslor även en sund, "frisk" och viktig roll. 
Det är friskt och hör till en intelligent hjärna att oroa sig, då hjärnan alltid vill ligga steget före, allt för att vi ska kunna undvika det som eventuellt kan vara farligt för vår överlevnad.

Ångest är ett internt larmsystem, som varnar oss för hot både externa – till exempel när vi i trafiken märker att föraren bakom oss kör om oss utan att ha bra sikt - och interna när vi känner oss osäkra på vår egen kompetens eller om vi ska hinna klart arbetet för dagen.

Det är en blandning av de externa och interna hoten som får oss att reagera. Om vi till exempel lever i en konfliktfylld relation där bråk eller obehaglig tystnad är vår vardag så larmar hjärnan i stunden då det sker. Samtidigt reagerar vi internt då upplevelsen av att inte ha en positiv kontakt med vår partner eller med oss själva känns hotfull. (De flesta av våra inre reaktioner triggas av vårt minnessystem). 

Här ramlar vi, som Eva brukar säga, ner i kratern. Vi börjar känna oss stressade över att vara stressade och oroliga för att vi är oroliga. En negativ spiral där vi skrämmer slag på oss själva. Här blir vi helt enkelt, rädda för rädslan.

När vi förstår mer om hur hjärna och vårt medvetande, speciellt kopplat till våra relationer fungerar har vi betydligt lättare för att lugna ett ibland galopperande nervsystem. Bra och dåliga händelser hör till livet. Ibland är det jobbigt och svårt att leva. Nu i dessa corona tider möts vi ständigt av en osynlig fiende som kan vara livsfarlig – både för oss själva och för andra. Du kan bara föreställa dig vad det gör med oss just nu. 

Målet med personlig utveckling och terapi är att öka vår inre motståndskraft för det som sker i livet (recilience). Att helt enkelt tåla det som är - när det är. Ibland är det här lättare sagt än gjort. Här behöver vi "sätta ett hjärta runt" oss själva och varandra. 

Eva vill uppmuntra dig att vara nyfiken på dig själv och dina inre reaktioner. Hennes breda erfarenhet säger att när du väljer att gå på en spännande upptäcktsresa med dig själv, höjer du inte bara din inre motståndskraft utan du går från maktlöshet till kraft och glädje. Så spännande!

I dagens podcastavsnitt möter Eva återigen Docent Dan Hasson. Dan är stressforskare och fylld av fakta och inspirerande klokheter. Denna gång pratar vi om hövlighet, ohövlighet, stress och personligt ansvar.
Läs gärna mer om Dan här: 

Han har även skrivit fina böcker som vi varmt kan rekommendera dig att läsa.
Varmt välkommen att lyssna!

Glöm inte att lämna en kommentar i vår gästbok!